26.01.2023

Întâlnirea președintelui raion Taraclia cu Înaltul Comisar OSCE

Înaltul Comisar al OSCE pentru minorități naționale, Kairat Abdrahmanov, și șeful Misiunii OSCE în Moldova, dr. Klaus Neukirch, au vizitat raion Taraclia și s-au întâlnit cu președintele raionului, Ivan Paslar.Întâlnirea președintelui raion Taraclia cu Înaltul Comisar OSCE

Scopul principal al vizitei Înaltului Comisar în raion a fost acela de a face cunoștință cu traiul și problemele minorității naționale bulgare din Moldova. Vizita înalților oficiali în raion este legată cu inițiativa a președintelui raionului Taraclia.

Menționăm că raionul Taraclia un singur raion din țară vizitat de Înaltul Comisar în cadrul unei vizite oficiale.

La întâlnire au mai participat: Natalia Mirimanova – Consilier șef al Înaltului Comisar, Peter Naderer – consultant juridic și Sergiu Konovalu – Ofițer de Program al Comisarului în Moldova. La întâlnire au participat și primarii din regiunea Taraclia și șefii de servicii ai Consiliului raional.

Întâlnirea a fost introductivă.

Scopul vizitei a fost de a face cunoştinţă cu problemele minorităţii naţionale bulgare din Republica Moldova.

Președintele raionului și primarii au povestit Înaltului Comisar despre treburile minorității naționale bulgare din raionul Taraclia și din Republica Moldova în general și și-au exprimat speranța de cooperare pentru consolidarea culturii și limbii bulgare în Republica Moldova.

Înaltul Comisar a menționat că bogăția Republicii Moldova constă în oamenii săi multinaționali și va depune toate eforturile pentru a păstra acest multiculturalism.

Separat, s-a discutat problema conservării raionului Taraclia.

Președintele raionului a spus că această problemă este deosebit de acută în perspectiva viitoarei reforme administrativ-teritoriale în Moldova și necesită sprijin și voință politică.

Înaltul Comisar a susținut dorința conducerii raionului de a conserva raionul și a aprobat, de asemenea, metodele prin care autoritățile din raion realizează acest lucru, și anume prin negocieri și diplomație.

El a menţionat că raionul Taraclia poate deveni un exemplu pentru întreaga Europă, „un exemplu de soluţionare a problemelor unei minorităţi etnice naţionale printr-un dialog constructiv cu guvernul central”.

Comisarul și-a exprimat intenția de a discuta această problemă la viitoarele întâlniri cu Prim-ministrul Republicii Moldova, conducerea Parlamentului și Cabinetul de Miniștri a RM.

Consilierul șef al Înaltului Comisar, Natalia Mirimanova, a menționat că biroul comisarului va sprijini districtul să stabilească un dialog mai strâns și mai productiv cu guvernul central prin crearea unei platforme care să permită conducerii districtului și autorităților centrale să desfășoare consultări regulate pe această problemă. .

Șeful misiunii OSCE, dr. Klaus Neukirch, pe lângă toți ceilalți, a făcut apel la conducerea raionului și a primarilor să perceapă reforma viitoare nu ca pe o amenințare, ci ca pe o oportunitate pentru dezvoltarea districtului.

În cadrul întâlnirii, tema educației multilingve în regiunea Taraclia a fost discutată pe larg și în mod rezonabil. Reprezentanții raionului au remarcat necesitatea unui studiu mai aprofundat al limbii de stat și păstrarea oportunităților de învățare a limbii materne. Înaltul Comisar a susținut această aspirație, menționând că echipa sa implementează proiecte similare și este pregătită să susțină educația bilingvă în grădinițele și școlile primare din regiunea Taraclia.

Conducerea districtului va efectua consultări suplimentare cu biroul comisarului pe această temă.

La finalul întâlnirii, Președintele Regiunii Taraclia i-a înmânat Înaltului Comisar un cadou memorabil – o statuetă înfățișând stema regiunii Taraclia – centrul bulgarilor din Moldova.Întâlnirea președintelui raion Taraclia cu Înaltul Comisar OSCE

Întâlnirea președintelui raion Taraclia cu Înaltul Comisar OSCE

Întâlnirea președintelui raion Taraclia cu Înaltul Comisar OSCE