30.01.2023

Simbolica raionului

Simboluri

     Prin decretul Președintelui Moldovei din 22 noiembrie 2021, stema și drapelul regiunii Taraclia au fost înregistrate în stema generală a Republicii Moldova.
     Simbolica raionului Taraclia a apărut în stema statului pentru prima dată în ultimii 17 ani. Decretul a intrat în vigoare după publicarea  în Monitorul Oficial Nr. 286-289 от 26.11.2021.  Astfel, 26 noiembrie a devenit ziua drapelului și a stemei regiunii Taraclia.
     Simbolurile sunt esențiale. Simbolizează puterea, identitatea, unitatea și individualitatea raionului Taraclia. 

Герб Тараклия

Stema raionului Taraclia

Stema raionului Taraclia reprezintă vechea stemă a județului Taraclia din anii 1999-2003, cu adaptarea coroanei de timbrare a scutului la statutul de stemă raională și cu reducerea culorii roșii la mobila principală - leu. Stema județeană a fost avizată prin Decizia Comisiei Naționale de Heraldică nr. 33-II/15-3.01 din 14 decembrie 2000 și aprobată prin Decizia Consiliului Județean Taraclia nr. 7/13 din 28 septembrie 2000.

Preluare acestui însemn, cu ajustarea iminentă la noul statut, este posibilă deoarece raionul Taraclia este singurul succesor al întregului fost județ Taraclia. Esența acestui simbol ține de consemnarea autonomiei naționale bulgare a arestului raion. Culorile alb (argint), verbe și roșu sunt culorile naționale heraldice tradiționale ale bulgarilor și se regăsesc în stemă. Leul trecând- emblema autonomiei bulgarilor din sudul Basarabei retrocedat la 1856 Principatului Moldovei - a fost preluat din sigiliile instituțiilor oficiale din această perioadă.

Talpa crenelată de aur simbolizează Valul lui Traian, iar dangaua  Tarac- denumirea raionului.

Corona Raională care timbrează scutul arată poziția ierarhia a raionului în sistemul diviziunii administrativ - teritoriale a Republicii Moldova.

Drapel raionului Taraclia

Drapelul raionului a fost elaborat în baza stemei, prin metode specifice vexilologiei, într-o soliție agreată de autoritațile raionale. Drapelul păstrează toate semnificațiile stemei. Decorurile exterioare ale drapelului original sunt cele stabilite de către Comisia Națională de Heraldică pentru drapelele raioanelor.

Link-uri de descărcare